KSK in een notendop

Het zal in 2024 honderd jaar zijn dat er competitief voetbal is in Lovendegem. Een kleine terugblik:
VCDJ Lovendegem

Op 24 april 1924 wordt VCDJ Lovendegem – voluit Voetbal Club De Jeugd Lovendegem - opgericht die in de toenmalige K.V.S.D. (later K.V.S.) aantreedt. De kleuren zijn dan geel-zwart.

De ploeg zal opklimmen tot de ere-klasse in het seizoen 1935-1936 en er het volgende seizoen kampioen spelen. Het terrein lag aan de Lovaart; toen nog bereikbaar via de oude brug aan de Kasteeldreef. Voetbal was toen nog echt van onder de kerktoren want in die periode speelden de gebroeders Snoeck met 5 in de ploeg.

WS Lovendegem

Uit die jaren is veel niet geweten of verloren gegaan. Er werd af en toe gespeeld op akkers en er kwam White Star Lovendegem. Bij gebrek aan tegenstanders werd er gespeeld tegen de gekazerneerde Duitse soldaten.

Na de oorlog start de ploeg wel terug op al is er verwarring over de naam: bleef het WS Lovendegem of werd het terug VCDJ Lovendegem? Het is niet helemaal duidelijk.

SK De Jeugd Lovendegem

Een nieuwe start

In 1947 komt duidelijkheid: SK De Jeugd Lovendegem wordt opgericht onder stamnummer 4732. De kleuren zijn geel-blauw; naar de kleuren van de familie baron Dons de Lovendeghem.

Bij de start van SK De Jeugd Lovendegem wordt Maurits De Wispelaere voorzitter. De ploeg speelt in de 3e gewestelijke. Het is nog geen tijd van Heizel-diploma’s want een lokale onderwijzer geeft de spelers turnles. Kleedkamers zijn ofwel in een lokaal café of in de lokale cinemazaal.

In 1955-1956 gaat KSK een reeks hoger spelen en speelt het volgende seizoen meteen mee voor de hoofdvogel. Enkele seizoen klopt Lovendegem aan om een reeks hoger te spelen maar na enkele jaren gaat het mis en gaat de ploeg in 1962-1963 terug in 3e gewestelijke spelen tot het seizoen 1966-1967.

Naar het nationaal voetbal

Met de komst van baron Dons de Lovendeghem als voorzitter komt er een eerste glorietijd voor KSK met promotie naar eerste provinciale in het seizoen 1968-1969. In 1973-1974 wordt de stap naar bevordering gezet. Het zal evenwel maar één seizoen duren ondanks grote financiële inspanningen.

Eind de jaren ’70 komt Walter Goethals als voorzitter en moet KSK in de jaren ’80 vooral zorgen voor het behoud in eerste provinciale. Dat gaat mis in het seizoen 1986-1987. Twee keer gaat het dan (nipt) mis om terug te keren.

Terug naar nationaal voetbal

Na 10 jaar geeft Goethals de voorzittershamer door aan Kristiaan Vanderstichelen. Voor KSK breekt opnieuw een glorieperiode aan.

Na 1 jaar weet hij immers de stap terug te zetten naar eerste provinciale. Maar het verhaal gaat verder: in het seizoen 1992-1993 wordt opnieuw de stap gezet naar het nationale voetbal. Lovendegem verzekert zich van de titel na een 1-0 winst tegen Zottegem met bijna 3000 toeschouwers…

De club zal geleidelijk uitgroeien tot een te duchten ploeg en zelfs aan een bekerreputatie werken door bijvoorbeeld in het seizoen 1994-1995 de toenmalige tweedenationaler SC Lokeren tot strafschoppen te dwingen. Een seizoen later wordt gespeeld voor promotie naar 3e nationale en ondanks dat het daar op strafschoppen in Leuven mis gaat, droomt men zelfs luidop van tweede nationale.

In het seizoen 1997-1998 komt Lovendegem bestuurlijk in zwaar water terecht. Voorzitter Vanderstichelen moet door omstandigheden afhaken en Michel Timmerman wordt voorzitter. Opnieuw wordt eindronde gespeeld voor promotie maar Hekelgem is een niet te nemen hindernis.

Op & neer

Het seizoen 1999-2000 betekent de terugkeer naar het provinciale niveau. Het eerste seizoen daar begint veelbelovend: KSK haalt de vijfde ronde en schakelt onderweg Eupen uit. Cercle Brugge bleek een maatje te groot. Maar de competitie bevestigt niet. Het seizoen later is het evenwel groot feest: KSk wordt kampioen met niet minder dan 74 punten. Eén nederlaag blijft wel memorabel: 7-5 bij Opstal met het familiefeest van de Van De Sompels, waarvan er telkens één bij beide ploegen speelden en de netten bol zetten aan de overzijde.

Ook nu weer een mooie bekercampagne: in de derde ronde komt Union Sint-Gillis winnen op het terrein van KSK. Na enkele moeilijke seizoenen zakt KSK in 2005-2006 terug naar eerste provinciale.

Op & neer (bis)

Dat jaar is er eentje met de nodige verwarring op het einde: KSK kan zowel nog spelen tegen de degradatie maar ook voor promotie. Een gelijk spel bij Machelen en een knokpartij op het veld van Gullegem zorgt dat het de strijd voor promotie wordt maar daar is Olsa Brakel te sterk. Maar Lovendegem heeft het moeilijk en in het seizoen 2008-2009 volgt de degradatie.

In het eerste seizoen daar wordt de eindronde voor promotie gespeeld maar is KSK Lebbeke te groot. Het volgende seizoen trekt KSK enkele grote namen uit de jaren ’90 naar KSK en aangevuld met jongeren wordt de ploeg in het seizoen 2011-2012 overtuigend kampioen.

Gaat Lovendegem terug naar het nationale voetbal? Het gaat maar enkele keren net mis. In het seizoen 2012-2013 zorgt de treinramp in Schellebelle voor een complete verwarring en verliest KSK van KFC Wetteren. In de jaren daaropvolgend zijn Jong Lede en Maldegem in de eindronde te sterk.

Naar tweede provinciale

Het seizoen 2016-2017 betekent een omslag: Antoine Nachtergaele wordt voorzitter maar KSK kan niet in eerste provinciale blijven en zakt terug naar tweede provinciale waar het momenteel aantreedt.

Maar ondertussen wordt verder gebouwd aan de werking met een samenwerkingsakkoord met Club Brugge voor de jeugdwerking en de stap naar interprovinciaal voetbal.

Na bijna 100 jaar blijft KSK De Jeugd Lovendegem niet alleen een vaste waarde in het Meetjeslandse voetbal maar ook een ploeg waar de jeugd alle kansen krijgt om op een omkaderde manier hun sport te doen.

Bron: De geschiedenis van het Lovendegemse voetbal, Johan Van de Walla & Eddy Snoeck, eigen beheer, 2007.

KSK3
KSK4
KSK5
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KSK6
KSK7
KSK8
KSK9
KSK10
KSK11
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KSK12

Infrastructuur & velden

Voetbalploegen verhuisden al eens gemakkelijk. Dus ook in Lovendegem. We hadden het al over Lovaart maar de huidige locatie aan de Sportstraat is nu al sinds midden de jaren ’60 het vaste terrein. Daarvoor werd gespeeld aan de Kasteeldreef en de Voetbalstraat.

Midden de jaren ’60 werd verhuisd naar het huidige B-terrein. Toen KSK voor het eerst naar bevordering ging werd eind de jaren ’70 het huidige A-terrein aangelegd door het gemeentebestuur met een sporthal er bij. De huidige polyvalente zaal waar u naar de wedstrijden op beide velden kan kijken kwam er begin de jaren ’90.

Maar de groei van KSK, met eerst provinciaal en sinds 2019 interprovinciaal voetbal, zorgt voor plaatsgebrek. Eerst wordt een duiveltjesterrein aangelegd door de gemeente - dat later in samenwerking met VZW De Idealisten omgevormd wordt tot een kunstgrasveld - waarna in 2017 het A-veld in kunstgras aangelegd wordt.

Supporterswerkingen

In tijden waar verenigingen het moeilijk hebben lijkt het bijna onmogelijk maar het kleine Lovendegem had op een gegeven moment 3 supportersclubs.

In 1966 werd in Café ’t Hoeksken ‘Recht en Vrij’ opgericht. De club verdwijnt begin de jaren ’80.

In 1961 werd door een groep supporters die de roepnaam ‘plastronclub’ hadden Geel-Blauw opgericht in Café ’t Hoeksken maar later verhuisd eerst naar Café ‘De Graaf van Vlaanderen’ en later Gasthof ‘t Centrum. De club zal sinds 1986 het supportersblad van KSK verzorgen met onder meer de spitse commentaren van Marin Hoste. De club zal zich evenwel ontbinden in 2007.

In 1969 wordt in Café Casino Supportersclub ‘Hand in Hand’ opgericht waarvan stichtend lid André De Walsche nog steeds actief is als secretaris. Tot op vandaag is de club nauw betrokken bij het reilen. en zeilen van de club met een jaarlijks U17-toernooi en een talrijk bijgewoond eetfestijn om maar enkele zaken te vermelden.

Gedrukt, gefilmd, geplaatst

Waar de krantencommentaren vroeger rijkelijk vloeiden over de prestaties van KSK veranderde dat met de tijden.

Vanaf 1986 verscheen het supportersblad van KSK Lovendegem. Met het verdwijnen van supportersclub ‘Geel-Blauw’ verdween het blad na 20 jaar.

Het initiatief werd overgenomen door de club zelf en 2 seizoenen verscheen ‘4732’ dat in dezelfde stijl werkte als de voorganger. Maar na 2 jaar kreeg KSK de huidige digitale nieuwsbrief die tijdens he seizoen wekelijks verschijnt.

Tijden veranderen en bij KSK werden ook pogingen gedaan om een eigen website op te starten. Hier en daar zijn er nog sporen van te vinden op het net. Dominique Raemakers startte evenwel een website die enkele seizoenen zou mee gaan. Het bracht ook een aantal andere zaken samen: vooreerst werden de beelden van de cameraploeg – die al sinds 1992 op vraag van Paul Mortier in het leven werd geroepen – digitaal ter beschikking gesteld en kwamen de foto’s van huisfotograaf Eddy Snoeck vooral via de sinds 2009 opgestarte facebookpagina online. Sinds 2019 heeft KSK de huidige website.